Hengerfej csere

Megtörtént a tél leple alatt a golf hengerfej cseréje. Csak a rend kedvéért: 1.4 APQ a motor. Erre tettünk fel egy frissen felújított (síkolva, szelepek beköszörülve, szelepvezetők, szimeringek cserélve) AEE 1.6-os hengerfejét.

A csere zökkenőmentesen sikerült. Az 1.4-es vezérműtengelyét tettük vissza és a hidrotőkéit is, mert azokat kb. egy éve cseréltem (a csattogás miatt persze).
Új olaj (xado 5w-50), új hűtővíz. Fasza minden.

Próba indítás, nem szivárog semmi, na akkor hagyjuk járni. Iszonyatosan csattogott! 🙂 Kb. fél óra járatás majd 40-50Km megtett út után elcsendesedett (teljesen).
Hatalmas öröm, jajj de jó lesz ez!
Két nap múlva újra csattog. Hidegen mindig, melegen néha…
Tisztázzuk: az hogy hidegen csattog nem azt jelenti hogy néhány másodpercig, hanem azt hogy amíg be nem melegszik (10perc). Üzem melegen aztán elhallgat, de ha hosszabb távon újra megszólal melegen is.

Ha van valakinek ötlete hogy vajon miért csattog ha minden új… várom tisztelettel!
Lehet hogy még egy garnitúra hidrotőkét belepróbálok majd, meg beleteszem az 1.6-os tengelyt is ha már megbontom.
Meg esetleg az olajpumpára gyanakszom, mert néha lassan jön meg a nyomás (3-5mp).
A műszerem szerint hidegen alapjáraton 7 bar, melegen 1 bar a nyomás. Kétezres fordulaton melegen 3-4 bar.
Hát egyelőre ennyi. Egy kicsit jegelem ezt a csattogás projektet, vár a polski meg a trabant!

22 thoughts on “Hengerfej csere

 1. Szia

  Kösz az emailt! Megdöbbenve olvasom a tapaszatltakat:-( Az elején azt hittem jó lesz! Azért ez hihetetlen hogy minden cserélve van és csattog!
  Nekem ugyanez az 1.4apq van és ez is szar! Tavaly tettem bele 8 ina tőkét és vártam a csodát.. De továbbra is csattogott. (A tőkét kéz alól vettem újonnan) Egy másik VW szerelőnek mutattam, aki elmondása alapján nem jó fajtát tettünk bele, hanem külsőre ugyanolyan de mégis más típusú motorba való és ezért csattog továbbra is. Azt mondta ő is járt már így.
  Most nem tudom melyik utat válasszam: vagy megint kicserélem de hivatalos helyről rendelem meg, vagy a haveri szerelőmre hallgatva levesszük a hf-et. De mi van akkor ha én is így járok, hogy fullra felújított fej se lesz jó!?? Amúgy a te eredeti fejednek mi volt a baja? Honnan lehet tudni ha mondjuk kikopott a tőkék furata?

 2. Az szerintem hülyeség hogy más tipusúba való, ha a mérete ugyan az, akkor jónak kell lennie. Inkább az a gyanúm hogy gyártási hiányosságok miatt esetleg eltérnek 1-2 tizedet, századot, ezért kotyognak a furatban. Illetve az olaj ellátás lehet elégtelen, mert ha feltölt a tőke akkor nincs szelephézag, tehát kotyogás sincs. Csattoghat még esetleg maga a szelep, a kopott szelepvezető miatt, ha nem csak le-fel hanem kicsit oldalirányban is tud mozogni. Egy olajnyomást szerintem Te is méress a szerelgetés előtt mindenképp, hogy az olaj ellátás elégtelenségét ki lehessen zárni. Rendes hitelesített hidraulikus mérő kell, nem elektromos vacak.

 3. Nem hinném hogy hülyeség lenne, többen is mondták, kívülről szinte ugyan olyanok de mégis van különbség. Pl. a tdi-knek is szemre ugyanígy néz ki, de mégse jó bele. Először majdenm megvettem, a racing bazáron hirdették TDI-be, felhívtam a hirdetőt és mondta hogy nem jó bele(hiába ugyanolyan első ránézésre). Amúgy meg próbáltuk 3000res fordulaton is amikor már elég nyomás van, és akkor is lehetett hallani a tőkék cicergését. Csere előtt fordulaton és melegen nem volt szelephangja.. Tehát nem zárható ki a tőkék hibalehetősége.
  De az sem amit mondasz, a szelepek problémája. Olajnyomást eddig nem tudtam méretni, mert a szerelőknek nincs mérőóra vagy egyéb okból

 4. Az hozzátenném, mielőtt kicseréltük volna, csak hideg motornál és az indítások után csattogott úgy 2-3percig. Amikor eltelt pár perc vagy üzemmeleg lett, abbahagyta és sima, jó hangja volt. Akkor 10w-s olaj volt benne, most 5w40

 5. 26×35-ös tőke kell a TDI-be is és a miénkbe is. pl. FEBI-nél még a cikkszáma is ugyan az a kettőnek. Szóval inkább azt mondanám hogy rossz(minőségű) az a tőke, de tuti ugyan olyan kell! Nézd meg pl. a Bárdi katalógusban.

 6. Ez sorszámozott INA tőke, elméletileg az audi gyárból szerezték győrből. Ha ez rossz minőség, akkor mi a jó??
  Az hogy mégis van különbség, több autószerelő véleménye, de az index fórumon is írták. A webkatalógusok én is néztem de ezek után én már nem tudom mit higgyek.
  Szerinted mit kéne tennem? Kicserélni megint mind a 8at, vagy belefogni egy hengerfej felújításba?
  Azt hiszem ez egy igen problémás vw motor!

 7. Szerintem hengerfejet felújítani akkor kell ha elmegy a kompresszió a szelepeknél, vagy szétmegy a tömítés és összefolynak a levek. A hidrotőke furatokkal nem csinálnak semmit. Én az olaj rendszer erős átviszgálását ajánlom (tervezem) kezdve az olajnyomás precíz mérésével, majd az olajpumpa vizsgálatával. Ha ez mind OK, akkor lehet játszani mindenféle tőkék belepróbálásával. Szerintem is elég szemtelen motor ez…

 8. Nagyon kiváncsi vagyok azokra amit írsz! Csináld meg mielőbb hagy okuljunk belőle mi is a szerelőmmel!
  Egyszerüen nem hiszem el a te esetedben, ha minden cserélve volt h még mindig csattogjon..

  Az elmúlt hónapokban én direkt figyeltem az ilyen autókat, ahol jártam megálltam és beszéltem a tulajokkal, be is indíttatam velük. Úgy hat polo Classicot néztem meg, és a hatból négynek gyönyörű vajpuha járása volt a 60lovas motorral! Két kocsi volt olyan mint az enyém, csattogott az egyik tulaja még főtengelycsapágyhibát is mondott! Szóval ha rendbe van akkor jó lenne ez, de ha szar akkor nagy szar. Valószinűleg az olajra is nagyon kényes. Talán 10W-sell kéne kipróbálni az is növelné az oilnyomást. Most nekem Q8 5W40 van benne.

 9. Igen, főtengelycsapágy miatt lehet kisebb az olajnyomás ha az kopott. A vajpuhák lehet hogy ABD 1.4-esek voltak. 🙂 Azokban teljesen más méretű a főtengely, dugó, stb. Az 1.0 és 1.3-as golf2-esek motorjával egyívásúak (75-ös dugannyúméret). Az AEX, APQ, AEE (1.6) motorokon már 76.5 a dugó. És más a tengely, blokk is. Azokkal kevesebb gond van, olyan van a trabantomban. 🙂 Nekem most 5w-50 az olaj. A hónapban mindenképp elviszem nyomásmérésre.

 10. Ja még valami, ma is mentem vele, csattogott ahogy szokott melegen is. Berágtam, megküldtem 2-es 3-as ban 5000-ig néhány kilométeren. Jól bebüdösödött, de elhalgatott a csattogás. Hagytam még alapjáraton járni 2-3 percet, nem jött vissza a csattogás. Biztos szereti ha rúgják! 🙂 (holnap persze újra csattogni fog)

 11. Kicsit utánajártam a tőkéknek amit beleraktunk tavaly. A tőkékben "INA F-46516 75" szám volt. Több helyen is kérdeztem, de a netes alkatrészboltokban is utána néztem és kiderült, ez bizony az 1.9 TDI motorkba való tőke! Kizárólag az 1896 köbcentis dízelkbe való de azokba bármelyikbe.
  Tehát úgy néz ki(akár)ez (is)okozhatta a szelephangokat. Most megint cserélhetjük ki…

 12. Egyenlőre még garázsba van, nincs használva az autó. Ha rászánom magam anyagilag majd megnézem. De biztos van valami eltérés. A dízelekben valószinüleg a szeleprugó(erő) is más.
  Nálad mi a helyzet?

 13. Visszajelzés: A csodaszer | autosblog.bordas.info

 14. Szia!
  Érdeklődnék, hogy az 1.6 AEE hengerfejhez nincs meg véletlenül a vezérműtengely, mert éppen szükségem lenne 1-re, Octaviába.
  Ha kérhetném légyszíves inkább emailben válaszolj, előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük