Életre kelt a Diavia

Ilyen is vagy négy éve volt utoljára… Minden működik a golfon!! Természetesen saját kezűleg történt a javítás, ami a környék klíma szerelőinek az erős kritikája.

A hónap elején sikerült Nyíregyházán egy donort találnom a klímához. Spéci Diavia automata klíma ez, négy elektromotor mozgatja a fűtésbox légterelőit, gombnyomásra működik minden. Utoljára tavaly volt szerelőnél, ekkor állítólag két motort kicseréltek de nem működött a dolog így sem, mondták hogy egy harmadikat is ki kellene cserélni. Én erre persze közöltem hogy leszarom, cseréljék a harmadikat is csak működjön már. Ekkor az lett a szöveg hogy sajnos a harmadik motort nem tudják beszerezni.

Eltelt egy év és nekiálltam én magam, gondoltam a donor segítségével majd jól megcsinálom. Láss csodát, két nap, nettó öt óra munkával tökéletesen működik. Hogyan lehet ez? Józan paraszti ésszel, bassza meg! A magukat villamosság és klíma szerelőnek nevező parasztok ugyanis két motor 180 fokkal elforgatva szereltek vissza!! Emiatt teljesen fordítva működött  a levegő irány vezérlés, ezért semerre nem volt hajlandó fújni a levegőt csak középre! Egy motort ki is kellett cserélnem, mert a tengelyen lévő kallantyú hosszabb volt egy centivel a normálistól. A hideg/meleg vezérlő motor kallantyúja volt rátéve, annak hosszabb, a többi egyforma. Ja és még valami. A három motor teljesen egyforma, csak a tengely különbözik, de az elektromos rész csereszavatos. Vagyis az a mondás hogy a “harmadik motort nem tudják beszerezni” enyhén szólva nem igaz, ugyanis elég az új motor elektromos részét (motor + potméter) áttenni a régibe és kész…

Dilettáns banda! Nem vették észre hogy fordítva rakják vissza a motorokat, hogy a hosszabb tengely darálja a műanyag dobot, stb…

Na mindegy, működik! A tanulság pedig újra csak az hogy az van jól megcsinálva amit magadnak csinálsz!

39 thoughts on “Életre kelt a Diavia

 1. Sanyikám te kened vágod a villamosság szerelést . Örülök neki . Az én Robi 55-ös rotációs kapámon is klímát kéne javítani mert baszott melegem szokott lenni kapálás közben 😀

 2. Helló!

  Olvastam amit írtál, én is egy ilyen klímával szenvedek, olyan kérdésem lenen hogy a léptető motorok végén lévő műanyag kis kallantyút nem tudod honnan lehetne beszerezni? Az ami a motor tengelyére megy rá. köszönöm előre is a válaszod.
  Üdv

 3. Üdv!

  Segítségeteket szeretném kérni.

  Beszereztem egy ilyen diavia kütyüt és ami feltűnt, hogy 3-om szenzor van rajta amiről nemtudom eldönteni mi is valójában. Egy ilyen szenzor van betéve a középső légbeömlőnél. Mivel én bontottam kaptam így nemtudom hova menne a másik két szenzor. A szenzorok velószínűleg hőmérséklet szenzorok lehetnek. A baj az, hogy nekem csak kettő van meg a 3-omból.
  A kérdésem az lenne, hogy hol tudnék ilyet beszerezni és hogy a másik két szenzor hova van betéve?

  • Ezt a részét nem piszkáltam. Azt tudom hogy a hűtő alatt volt egy hőmérő szenzor (külső hőmérő), meg egy a levegő fújócsőben is (hogy tudja milyet fúj). És egy volt a műszerfelban is valahol (belső hőmérő).

   • Üdv!

    Valamilyen módon esetleg tudunk beszélni alkatrészekkel kapcsolatban? Valamint, ha önnek nem fáradtság pár alkatrész elhelyezkedésére lennék kíváncsi a motortérben, sajnos még nem tudom mi hova van felfogatva pontosan és melyik csatlakozó mire megy rá. Előre is köszönöm a segítségét!

    • Sajnos csak az állító motorok vannak meg és a fűtésbox, a szenzorok nem maradtak. A motortérben a hűtő alatt van a külső szenzor, más dolgot nem tudok ott hogy hogy van mert nekem már benne volt az autóban, nem én építettem. Sajnos már megnézni sem tudom mert azóta eladtam a kocsit.

  • Üdv!

   Több oka is lehet:

   1. Amennyiben elfelejtette a klíma a dolgát úgy újra meg lehet neki tanítani melynek a menete: (auto gombot benyomod nyomva tartod közben ráadod a gyújtást és tartod addig az auto gombot amíg a kijelző el nem kezd tesztelődni. A teszt során minden megjelenik a képernyőn. Ezután felengedheted az auto gombot és minden egyes nyomógombot a kezelő felületen nyomj meg egyszer legalább. Amennyiben végeztél ezzel akkor az auto gombbal a következő tesztállásba lépsz ahol az összes hőmérsékleti szenzort tudod ellenőrizni, de ez nem érdekes számodra így az auto gombbal ismét lépj tovább. Eztán az állító motorokat tudod 0-100% kitérés között tesztelni. A hőmérséklet állító kék-piros gombokkal tudod a kitéréseket tesztelni a motorok között pedig “a levegőt hova fújja gombokkal” tudsz váltani. Ezután auto gomb nyomva tartása következik kb 1 percig amíg tárolódik minden. Gyújtás levesz visszatesz és lám működik!

   Ezen hiba akkor szokott jobbára felmerülni, ha akkumulátor csere volt vagy lemerült koppra az akku, ugyanis egy közvetlen 12v -os szál megy a kompjúterbe a klímán ami a memória megtartásért felelős, ha ez megszűnik gyagyás lesz a klíma vezérlése.

   2. egyszerűen a belső levegő terelő lapokról porrá mállott a szivacs szigetelés.
   (úgy tudod ellenőrizni, hogy belső keringetésre állítod a kezelőt, akkor ugye nem tud kintről hideg levegőt fújni.)

   • Köszönöm a segítséget!
    Közben ma szerelgettem kicsit,és valóban a hideg/meleg állító motorral van a bibi.Mégpedig:a racsni eléggé meg van kopva.Amikor ráadom a gyújtást csak forog kb 30 mp ig aztán megáll(minden indításnál) Próbáltam állítani a hőfokot és nyitott meg zárt csak az a gond,hogy kb 26-31 fok között működik rendesen ha jobban leveszem akkor nem áll le a motor csak picit később(el tud forogni mert kopott a racsni ha meg rögzítem meghal a motor?)Mi lehet a baj végállás?Tudom javítani vagy beállítani.
    Köszönöm a segítséget.Ja és ha csak kézzel állítom a hideg meleg rudat tök jó a fűtés.

 4. Arra gondoltam úgy csinálom meg,hogy átfúrom a tengelyt meg a végére való műanyagot és rakok a furatba egy stiftet.Nem tud tönkremenni a motor,mármint ha nem áll meg és mindegy hogy hova állítom amikor rögzítem?
  Bocs ha lámának tűnök,de nem vagyok jártas ebben a témában.

  • Üdv!

   Érdekes kérdés. Tekintve, hogy ez a műanyag kar eleve rettentően jól fogja a tengelyt nemhiába nyíródott el… A motor belsejében van egy potméter (4K7) ennek az ellenállását figyelembe veszi a kompjúter mikor állítsa le a motort. Amennyiben eldarálta a fület a potméter elvan benne kopva azaz nem látja a végállásokat! Olyan áttételezés van ebben a motorban , hogy ha átfúrod és teszel bele egy stiftet akkor azzal együtt fogja eltörni a műanyag kart!! Potméter csere javallott, majd a tengelyátfúrás is hiszen már megforog a kar, de a fúrás előtt érdemes letesztelni a végállást az általam fentebb leírt módszerrel (állító motorok végkitérésének tesztje alkalmas erre ilyenkor mutatja is hány százalékot teljesített a teljes mozdulóköréből a motor).

   GYorstalpaló a motor potméter kapcsolatáról:
   A motor áttételeken keresztül hajtja meg a mozgató műanyag kar bordázott tengelyét, melynek belső oldali felén van a potméterbe bemenő műanyag tengely. Ez a műanyag tengely nem állandó kötésben van a bordázott fém tengellyel, hanem ha a végállásban nem áll le a motor akkor megakad a potméter a saját végállásában és elforoghat szabadon a kis műanyag tengely. Tehát amikor a potmétert kicseréled beállítod az egyik végállásba a potmétert és a kis műanyag tengelyét ekkor már tudni fogod melyik végállásban van a tengely hogyan rakd fel a műanyag kis kart és fúrd át az egészet úgy, hogy mindkét végállásban tökéletes legyen.

   És most a rafináltság az egészben:
   Minderre akkor lenne szükséged, ha én nem szívtam volna annyit a dologgal és magadtól kéne rájönnöd. Nézzük az egyszerűbb esetet:
   Poti kiszed kicserél ez idáig nem nagy manőver. Összerakod. Felteszed a tengelyre a kart AZ EGYIK VÉGÁLLÁSBAN! és átfúrod, rögzíted. Majd az állítomotor házán látsz egy lyukat, a műanyag házán az pont az a lyuk amin keresztül egy csavarhúzóval betudod állítani a potméter végállását a kar végállásához. Ha ez megvan összerak és kész is!

   Remélem tudtam segíteni, ha nem akkor csörögj rám. 🙂

   • Ma megszakértem
    Tehát akkor így csináljam?
    Elfordítom a kart egyik végállásba(mondjuk hidegre)rögzítem a kart a tengelyre(ekkor a potit is az egyik végállásba tekerem)
    Majd ráállítom melegre ekkor teljesen elfordul a kar és ide tekerem a poti másik végállását.
    Köszönöm

    • Na ma megvolt a próba…és nem lett jó!
     Berögzítettem a tengelyt beállítottam egyik végállásba és bekapcs,de a motor csak nem áll meg még akkor sem amikor a poti eléri a végállását.A teszt alatt a kijelző 0% ról egyből 100% ra ugrik (a többi motornál fokozatosan)de akkor sem áll meg csak egy idő múlva.
     Valami tipp esetleg?Más jeladója nincs ennek a vacaknak?Vagy attól még rossz lehet a poti?
     Köszönöm.

     • Ezt az egyből 100%-ra ugrást nekem a külső/belső keringetés motornál csinálta. Nem lehet hogy össze van cserélve valami?
      Ja és még egy dolog. A kalibráció nem hozta helyre? (amikor az utolsó “auto” gomb után végigtekerget mindent)

     • Sajnos nem jött helyre…már nem tudok mit kitalálni.Esetleg ha van valakinek ilyen motorja az érdekelne vagy ha esetleg tudja valaki,hogy honnét szedjek bele potméter.Vagy esetleg máshol lehet a gebasz?

 5. Uhh látom jártas vagy a témában.
  Ma szétszedtem a motort és bemértem a potit,szép lassan tekertem a közepét és 0-4 k ohm-ig tökéletesen működik oda vissza.Lehet,hogy nem volt beállítva soha csak összerakták.Nemrég került hozzám a kocsi és eddig nem próbáltam a fűtést.
  Holnap megpróbálom úgy ahogy írtad,majd írom mit sikerült kihozni.
  Köszönöm a segítségeteket!

 6. Üdv!

  Nos ugyanezzel a problémával állok jelenleg én is szemben. A motorok mindegy milyenek és melyiket hova teszed, csak a csatlakozó más, de ha a csatit átcseréled akkor is mindegy… ha átteszek egy motort arra az oldalra ahol nem hajlandó végállásban megállni a hibásnak vélt akkor a cseredarab tökéletesen megáll, tehát nem a vezérlésben van a hiba, hanem a motorban (nekem jelenleg 5 állítómotorom van ami hibátlan de csak 2 hibátlan műanyag kar hozzájuk a többi repedt törött kikopott). Amennyiben a hibás motorra egy teljesen tökéletes fület teszek ami nem kopott ki nem törött el nem repedt és nem forog meg úgy a hibásnak vélt motor is tökéletesen leáll. Bármennyire is hihetetlen a gondot a kar rögzítése okozza. Ha egy hibátlan motor működését végignézed az megáll a végállásokban, hát tedd rá a hibás megforgó kart és az sem fog megállni… ebből látszik ez a kis műanyag karocska nagyon fogná a tengelyt amikor a végállásba kitér (belül a villanymotor vezérlésén van egy ellenállás és egy kondenzátor feltételezem ez garantálja, hogy az áttétel megszorulásakor ha a motor megáll ne égjen le azonnal, a potméter pedig ha az értéke nem változik független attól épp merre tart, akkor leállítja villanymotornak jutó áramot). Próbáltam bilinccsel megfogatni próbáltam átfúrni, de inkább széttörik a műanyag kar… bezzeg a hibátlannal jólmegy 🙁 Most próbálkozok esztergályos maróst találni aki majd legyárt egy fém csavarral jól rögzíthetőt. Ilyesmit:
  http://autocenterfulda.de/ebay_2013/land.rover.freelander.td4.11.04/DSCF1721.JPG
  Én jelenleg itt tartok ezzel, de ha valaki esetleg tudja hol lehetne beszerezni csak a karokat a motorokhoz szóljon én is vennék!

  • Jelenleg ott tartok,hogy mindent kicserélek a motorban,mármint kondi ellenállás poti.Mondjuk ilyen potit nem lehet szerezni(vagy csak én nem találtam)ezért kipróbállom egy ilyen értékű trimmer rel.Azt mondják ez nem igazán jó sok mozgásra,de egy próbát megér…Beszéltem egy műszerésszel azt mondta,hogy a potit nem lehet bemérni multiméterrel csak oszcilloszkóppal…hát az nekem nincs…De azt is beméretem ami benne volt.Rögzítés kész műanyag kart kukáztam helyette esztergáltattam rá fémből egy kütyüt majd ráforrasztottuk a lemezt.Teljesen ugyan az maradt a pozíció csak most fémből van.Majd ezt összeraktam és kifúrtam az egészet,hát azt megmondom nem gyenge az anyag amiből a tengely van 1es fúróval előfúrni majd 3as al csináltam meg,ebbe bele egy sasszeg. Hétfőn lesz időm tesztelni a cuccot….

 7. Na me elkészültem vele és jó lett! Biztos,hogy a poti volt a ludas,most ha egy kis ellenállást érzékel a motor egyből leáll.Bár tesztnél 0% ról nem mozdul,de ez különösebben nem érdekel a lényeg hogy jó lett.Azért megpróbálok szerezni bele egy gyári potit biztos ami biztos,de remélem a telet átvészelem vele.
  Köszönöm a segítségeteket!

 8. Próbáltam jó képeket csinálni…

  http://kepfeltoltes.hu/131013/DSCN0672_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/131013/DSCN0673_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/131013/DSCN0674_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Végül is annyit csináltunk,hogy fémből lett csinálva egy olyan alkatrész mint a műanyag kar tengely része és erre ráforrasztottuk a fém lemezt.Majd átfúrtam bele egy sasszeg és kész.De vigyázz,mer a tengelyt elég nehéz átfúrni.

 9. Sziasztok

  Jó rég nem írtam ide semmit(mert nem volt gond….)Most van…..Egyszer csak kialudt a hőmérséklet csökkentő gomb világítása.Na gondoltam kicserélem….hát nem kellett volna…..Azóta nem tudom levenni a hőmérsékletet sem a ventillátor sebességét és a szélvédőre sem tudom irányítani a levegőt ja és a kijelző is elég halványan világít.Ha valakinek valami ötlete esetleg……..
  Ja egyébként minden forrasztás jónak tűnik és azóta a kérdéseset ledet is kivettem,de semmi……

  • Tegnap bekapcsoltam a klímát…kiderült,hogy valami nagy gebasz van ,mert az alapjáratot sem szabályozza…..valakinek valami tipp???Arra gondolok,hogy valami testzárlat lehet vagy ilyesmi,vagy kuka a vezérlő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük